joomla templates top joomla templates template joomla

Tiomila

den .

10mila gick i år i Lexby utanför Göteborg. Med fem sträckor för damerna och tio för herrarna kunde vi ställa upp med tre damlag och två herrlag. Förra året blev damlagen 48:a och 106:a (hade inget tredjelag) och herrlagen 18:e och 79:a så det var dessa placeringar vi siktade på att slå. 

Vi bodde i tre klubbstugor vid Skatås motionscentrum cirka 10-15 minuters bilresa från tävlingen. En del åkte upp redan på torsdagen, de flesta på fredagen och sen de sista på lördagen. De som kom på torsdagen passade på att träna ett eller två lugna pass i terrängen och det gjorde även vissa som kom på fredagen. På fredagen var det även pyssel i att bygga en maskot till helgen. Vissa blev finare än andra men ingen var tillräckligt fin för att överleva storstädningen på söndagen innan hemfärd. På fredag kväll höll Gernot och Svante en presentation med syfte att maximera prestationerna i helgen som avslutades med ett quiz där det fanns tillfälle att visa (nörd)kunskaper. 


På lördagen började de sista förberedelserna för tävlingen och vi tog även lagbilder innan det var dags för de första att åka ut till damstafetten som startade kl 13:15.

 

 

Damstafetten
Det var tre taggade brudar som stod redo på startlinjen för att bokstavligt talat boxas sig framåt mot startpunkten. 3 sekunder efter startskottet så flyger Jannie in i staketet och Tiomila var igång. Nelly, Jannie och Dorotea kommer in till växel med enbart 52 sekunder från första till tredje tjej.

  
 
Ut på sträcka två springer Anna, Pim och Elin. Anna kämpade sig igenom där kliv kliv överlev var mottot medan Elin fick till ett stabilt lopp med positiv känsla hela vägen in i mål.

 

Ut på ”långa dagen sprang Ursula, Pia och Elie. 11.3 km rak sträcka där Ursula fick kämpa ensam många sträckor medan Elise hade helt annan resa. Där Elise fick känna på ”långanatten” klunga med enbart kodsifferläsning och ojämnheten i att växla mellan pigg-trött-pigg. Fantastiska presentationer lagen igenom. Kul att se hur alla tre taggade sprang ut på stafettens längsta sträcka.

 

På fjärdesträckan skickade Ursula ut Line. Tror bilden på Line nedan beskriver hur många kände efter målgång. Trött men glad. Pia växlade över till Frida och Elise till Melinda. Om Pia stod för rutinen på sträcka 3 så stod Melinda för de motsatta. Melindas första sträcka någonsin på Tiomila. Härligt att du valde årets tiomila, som inte bara var tufft fysiskt utan även tekniskt.

 

Sista sträckan kvar av damernas tiomila och Nicole, Sofie och Vilma sticker ut. Alla taggade att avsluta lika bra som resterande lagkamrater har presterat. Några missar men alla håller ihop det riktigt bra och Nicole avgör en spurtstrid 2 meter innan mållinjen.

Tillslut slutar första laget 27a, andralaget 108 samt tredjelaget 178a.

 

Herrstafetten
Herrstafetten startade sedan kl 21 där Mikael och Simon W hade förstasträckan i våra lag. Simon gjorde en väldigt bra insats och var trots en bom i slutet inne som 40:a medan Micke hade det tyngre och växlade som 90:a för förstalaget. Simon hade sen ett topplopp på gång på andrasträckan då han var näst snabbast av alla fram till den sista tv-kontrollen men gjorde sen ett större misstag. Trots det så kunde han skicka ut Xander på en 61:a plats. Xander sprang bra i princip hela vägen och plockade upp laget till 39:a. Gernot som varit snabbast på långa natten två år i rad sprang återigen denna sträcka. Tyvärr krånglade hans lampsele som gjorde att han fick stanna ett par gånger men som tur var så stannade även de andra löparna i klungan och hjälpte honom då de väl ansåg att de behövde någon som orienterade i klungan. I mål kom han som 25:e man och växlade över till Marek. På de efterföljande sträckorna hade inte Marek, Fredrik (str 6), Björn (str 7) och Chris (str 9) sina bästa dagar och tyvärr tappade laget en del tid och placeringar ner till 40:e plats. Rasmus vände trenden på sträcka nio genom att plocka några placeringar och Nicolas kunde sedan föra i mål laget på en 38:e plats. Det var inte det resultatet som man hoppats på men då var det desto mer glädjande att andralaget sprang bra.Gustaf och Richard förvaltade Simons fina förstasträcka genom att skicka ut Robert som 66:a på långa natten. Robert som trots att han inte var lika bra tränad som för ett par år sen gjorde en väldigt bra insats genom att växla som 72:a. Björn, Henric och Henrik tog sedan laget genom natten och växlade som 85:a efter sju sträckor efter stabila insatser. Oscar gjorde sen en väldigt bra insats på sträcka åtta genom att ha 60:e bästa sträcktid plus att han var snabbare än Chris i förstalaget. Markus gjorde ett stabilt lopp på den näst sista sträckan och kunde skicka ut Algot på sistasträckan som 80:e man. Algot som förmodligen var en av få 17-åringar på den långa sistasträckan gjorde ett bra lopp fram till slutet då det blev en större bom men kunde ändå föra laget i mål på en 89:e plats. 

Nu ser vi framåt mot Jukola som är nästa stora stafett. Och givetvis även Tjoget där det är på tiden att vi både vinner och har bästa andralag!

Kontakt

Fäladsgatan 6
291 59 Kristianstad
epost: kansli(at)pan-kristianstad.nu