joomla templates top joomla templates template joomla

Minnesord om Sture Stark, 21 maj 1917 – 28 juni 2020

den .

Sture föddes och växte upp i Näsby i Kristianstads norra delar.

1933 blev Sture volontär i närliggande infanteri-regementet - I 6, och där blev Sture speciellt intresserad av kartor och orienterings-idrotten. I tävlingarna, där Sture tävlade för I 6 IF var Sture mycket framgångsrik och tillhörde Skåne-eliten.

 

12 januari 1938 hade Orienteringsklubben Pan bildats i Sigrids Konditori i Kristianstad.  Sture tränade och umgicks mycket med Pan-orienterarna men tävlade för I 6 ända fram till 1945, då Sture blev kommenderad till Stockholm för att börja utbildningen till kartritare   

Redan som första-års-senior blev Sture 1938 uttagen att vara med på Svenska Mästerskapen, det gick inte så bra med en 120e plats bland de 210 startande, men Sture blev ändå näst bäste skåning. 1943 gick det som bäst, då Sture blev 49a. Men i SM i fälttävlan, där också fältskjutning och punktorientering – förutom fri orientering - ingår, hade Sture så framskjutna placeringar som 5a 1942 och 7a 1948 och 1949 på Svenska Mästerskapen.

Tillsammans med Thor Forslund från Helsingborg och Fritz Mjömark (också I 6-orienterare och född och uppvuxen i Mjönäs) ledde Sture de populära träningslägren vid Arkelstorps Brunn under krigsåren 1941 - 1945. Lägren blev mycket uppskattade och välbesökta, t. o. m. Svenska Orienteringsförbundet och danska orienterare var där. 

Mycket tidigt redan 1940 blev Sture invald i Skogskarlarnas Klubb och han har alltså nu varit skogskarl i 80 år, vilket måste vara ett oslagbart rekord.

Under sin tid på Kartverket – senare Lantmäteriverket – tävlade Sture för klubbarna OK Hjortarna (senare Solna OK) och Gävle OK. Efter sin pensionering som byrådirektör återvände Sture med hustru Anna-Lisa till Kristianstad, och då började han också tävla för Pan.

Då orienterarna under 1960-talet lämnade de officiella kartorna i skala 1:50 000 för egenritade orienteringskartor på tävlingarna, blev Sture en av ledamöterna i Svenska Orienteringsförbundets kartkommitté.

Som pensionär blev Sture väldigt värdefull för Pan och skånsk orientering under 1980-talet. Tillsammans med några andra pensionärer ritade han flera av Pans kartor, han hjälpte mig med Skånes Orienteringsförbunds projekt med skolkartor, och han ritade kartor i Portugal och Spanien, där orienteringssporten hade börjat växa.

Sture startade också pensionärs-orienteringar i östra Skåne under varje torsdag-förmiddag med början 24 mars 1988.

Varje torsdag förmiddag brukar det vara 50 - 100 deltagare, som träffas på olika platser för att springa en orienteringsbana, fika och umgås. Stures initiativ med orienteringar under vardagar för pensionärer har också spritt sig till så gott som alla distrikt i Sverige. I östra Skåne kallar vi vår torsdags-klubb för Polarna.

Tyvärr blev Stures syn sämre och sämre under 1990-talet, så att han måste sluta med kartritning och orienteringstävlingar. Till slut blev han helt blind, men trots detta handikapp lyckades Sture leva ända till 103 års ålder – en beundransvärd prestation liksom hela Stures liv.

//Peo Bengtsson     

Sture Stark foto

Sture Stark (21 maj 1917 – 28 juni 2020)

Kontakt

Fäladsgatan 6
291 59 Kristianstad
epost: kansli(at)pan-kristianstad.nu